disqus

vineri, 4 iulie 2014

Mai mult decât un scenariu. Counter-strike pentru democrație.

Război fără oameni

Nu este de mult un secret, armatele lumii se echipează cu tehnologii ce permit operarea fără oameni (unmanned) și de la distanță (remote) a echipamentelor militare aeriene ori nautice. Iată câteva exemple ale ultimelor evoluții  aici. Ba chiar sunt și unele terestre, le pui o pușcă în brațe și treci apoi la joystick. Iar dacă aceasta este partea văzută a tehnologiei, înseamnă că evoluțiile ascunse de ochii publicului sunt cu siguranță demne de romanele SF.

Cu toată tehnologia însă, nu s-a rezolvat  problema etică a intervențiilor militare. Chiar dacă de la distanță, mașinile sunt operate încă de oameni, uneori apar conflicte etice ce îngreunează acțiunile militare. Un exemplu este prezentat în filmul ”Drones” atunci când unul dintre operatorii dronelor refuză o acțiune care s-ar fi putut solda cu moartea unor oameni nevinovați. Următorul pas va fi cuplarea dintre drone și inteligența artificială, dar încă nu s-a atins acest punct. Trăim într-un ev tehnologic pre-robotizat așa că trebuie găsite temporar soluțiile de eliminare a problemelor etice.


Mihai, căpitanul echipei românești de Counter-strike primește un telefon...

...iar la celălalt capăt se află cunoscutul organizator al celui mai mare concurs de gaming din lume, ce reunește mii de împătimiți ai jocurilor video din mai multe țări. Mihai este încântat să intre în concursul ce are ca premiu, în cazul unui succes, câte o motocicletă Harley-Davidson  alături de un cec de 10.000 de dolari pentru fiecare membru al echipei. Cash. În fond ce poate pierde? Excursia la Las Vegas este plătită de organizatori, așa că nici nu durează două secunde și acceptă.


Între timp la casino-ul din Vegas unde va avea loc concursul...

...este forfotă mare la nivelele superioare. Lăzi securizate, fire peste tot, tehnicieni ce testează funcționarea echipamentelor, totul sub supravegherea militarilor din forțele speciale ale U.S. Antenele-satelit sunt amplasate pe acoperișul MGM Grand, sub strictă pază militară. Spre seară se fac ultimele teste și totul este gata. Nu mai rămâne decât realizarea conexiunilor cu computerele de la parter pe care vor juca concurenții în seara următoare.

În ajunul concursului

Concurenților li se prezintă computerele, comenzile și scenariile de joc. Se fac primele încercări, pentru familiarizare. Mediile virtuale ale jocului sunt copii fidele ale Damascului, cu detalii extrem de realiste, de pe teren. Se respectă fiecare colțișor al orașului, fiecare clădire este amplasată conform realității, totul a fost cartografiat acum două zile din satelit și transferat în mediul virtual al jocului folosind un program special. Palpitant!
În plus, față de edițiile trecute, atunci când concurenții trebuiau să lupte unii împotriva celorlalți, acum vor forma detașamente de comando ce vor avea ca misiune ocuparea clădirii în care se află guvernul antidemocratic al Siriei. ”Cool” exclamară la unison Mihai și coechipierii săi.

În biroul central al Pentagonului...

...în jurul unei mese ovale ce ocupă o bună parte din cameră, generali ai armatei Statelor Unite și alte câteva figuri serioase la costum, urmăresc cu gravitate ecranele ce ocupă tot peretele din fața lor. În partea stângă evoluția jocului, în partea dreaptă imaginile live transmise via satelit de camerele de luat vederi amplasate pe roboții militari comandați din joc de concurenți, fără ca aceștia din urmă să bănuiască măcar.  Totul este pus la punct, roboții înarmați sunt pe poziții, la marginea Damascului.

Figurile serioase din biroul Pentagonului îl așteaptă pe Președinte pentru a da ordinul de începere a operațiunii. ”Hello guys, are we ready to play?” întreabă jovial acesta în timp ce intră pe ușă. Atmosfera se deschide sub zâmbetele generalilor. ”Yes Sir!”. La MGM Grant se dă startul concursului de counter-strike. Start playing guys!


O motocicletă nou-nouță

Mihai se plimbă cu noua sa motocicletă. Nu va uita prea curând acea seară memorabilă din Las Vegas. Echipa nu a fost mai prejos, au pierdut doar trei oameni din zece. El a fost cel care a închis jocul atunci când a aruncat o grenadă în biroul dictatorului. A stabilit chiar un nou record mondial, cu un kill-rate impresionant.

Acum, în țara vacantă se organizează primele alegeri libere iar favorit este candidatul pro-occidental. God bless America!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu